Slovenian English French German Italian Spanish

Nadaljevanje delavnic projekta MLASKA

V drugi polovici julija začenjamo z novimi delavnicami v okviru projekta MLASKA (Mladinska skejterska akcija).logo mali

Vabimo tako otroke, dijake kot študente, da se prijavite inpridružite na naslednjih aktivnostih:

Prvo srečanje vseh delavnic bo v sredo, 18. 7. 2013, ob 18:00 na skate parku TŠC G. Radgona (prijava na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. )

 • DELAVNICA OBLIKOVANJA PANOJA SKATE PARKA  

V tej delavnici bomo pripravili vsebino za pano radgonskega skate parka. Na njem načrtujemo izris/sliko skate parka z vsemi objekti in opisi. Sam skate park bomo poskušali opremiti tudi z morebitnimi drugimi oznakami oz. napisi. Za delo v delavnici lahko sodeluje 4-8 mladih, ki bodo pripravljeni ustvarjati v manjši skupini znotraj katere bo izbran vodja. Termin dela bo dogovorjen znotraj skupine. 

 • DELAVNICA IZDELOVANJA OBJEKTA NA SKATE PARKU

Delavnica zajema izgradnjo objekta na radgonskem skate parku. Objekt bo postavljen iz kovinskih materialov in na koncu prepleskan, oz. grafitiran. Na delavnico je zaželena prijava starejši mladih, ki so vešči dela z orodjem in kovino. Ostali bodo v tej delavnici lahko sodelovali pri končni podobi objekta z barvanjem in sprejanjem.

delavnice mlaska

 • DELAVNICA BARVANJA IN POSLIKAVE OBJEKTOV SKATE PARKA

V to delavnico vabimo vse mlade, ki želijo sodelovati pri spreminjanju vizualne barvne podobe objektov na radgonskem skate parku. Lotili se bomo barvanja in sprejanja objekov, klopi, ipd.

Vse delavnice se bodo odvijale deloma v popoldanskem času med tednom in ob vikendih v drugi polovici julija. Zaradi lažjega organiziranja in dela glede na vreme in druge dejavnike želimo, da se zainteresirani mladi preko zgoraj navedenih e-mailov prijavite na teste delavnice v katerih želite sodelovati.

vabljeni in se vidimo na ˝Mlaski˝!

Program projekta MLASKA

Predstavljamo vam celotni program aktivnosti projekta Mladinska skejterska akcija - MLASKA:

 programska-stran-A4-krivulje-01

Predstavitev projekta

Začenjamo z aktivnostmi projekta Mladinska skaterska akcija, katerega izvaja mladinski center skupaj z X-klubom. 

Prvi dogodek bo:  PREDSTAVITEV PROJEKTA 

Predstavili bomo aktivnosti projekta skupaj z programskim letakom projekta. Mladi se boste lahko prijavili na različne delavnice v okviru projekta, Skupaj pa bomo iskali ideje tematske zasnove grafita na zidu pred Mladinskim centrom, ki ga bomo izdelovali v juliju na naslednjem dogodku projekta.

Vabljeni v soboto, 8. 6. 2013, ob 19. uri pred MC.

plakat-krivulje-01

PROJEKT MLADINSKA SKATERSKA AKCIJA

logo maliMladinski center Gornja Radgona je ob sodelovanju športnega kluba X-klub uspel pridobiti projekt programa Mladi v akciji, sofinanciranega s strani Evropske komisije. 

Koncept projekta temelji na spodbujanju pri razvijanju urbanih športov, uveljavljanju njihove umetniške, oblikovalske in urbane kulture v okolju in spodbujanju razvojnih možnosti "urbanega turizma" v mestu Gor. Radgona.

Projekt bo krepil ustvarjalnost in podjetništvo, saj bodo mladi sodelovali pri različnih delavnicah, izdelovanju izdelkov in promocijskih vsebin. Njihovo delo bo dodatek k ureditvi urbanega mladinskega prostora pred MC-jem in skate parka.

 

CILJI PROJEKTA SO:

 • Krepitev ustvarjalnosti in kreativnosti na umetniškem, oblikovalskem, multimedijskem in turističnem področju urbane kulture med mladimi.
 • Začetek razvoja trženjsko-promocijskega načrta urbanega turizma v kraju.
 • Kreativne delavnice za spremembe prostorske ureditve skate parka in mladinskega prostora pred MC-jem.
 • Spoznavanje zametkov urbane kulture v kraju in izdelava promocijskega videa.
 • Dodatni doprinos razvoja kraja in možnosti dodatne turistične ponudbe.
 • Smiselna umestitev urbanih športov v lokalno mladinsko sceno, turizem kraja in z drugimi mladinskimi organizacijami.

V NASLEDNJIH MESECIH BOMO OBJAVILI PODOBO PROJEKTA IN NATANČEN ČASOVNI PROGRAM AKTIVNOSI.

logotip programa MvAEAC Youth 4c SL        Logotip MOVIT

Neformalno izobraževanje

Neformalno izobraževanje se v večini odvija izven ustaljenega formalnega sistema. Gre za načrtovani proces učenja oz. pridobivanja znanja in usposabjanja in ni nujno, da vodi do formalno priznanih rezultatov. Bistven povdarek daje 08102011357
aktivnosti in samoiniciativnosti udeležencev. Metode neformalnega izobraževanja so bolj sproščene in raznolike, odnosi med izvajalci in udeleženci pa so interaktivni in nehierarhični. Neformalno izobraževanje je bolj fleksibilno, saj se prilagaja potrebam udeležencev  in družbe nasploh.
Takšno obliko izobraževanja izvajajo v veliki meri nevladne organizacije in mladinski centri. Pridobivanje znanja na takšen način ponuja mladim možnosti izvajanja lastnih projektov z lastnimi interesi pa pridobivajo samozavest ter razvijajo sposobnosti in veščine.


Mladisnki center ponuja naslednje možnosti za izvajanje neformalnega izobraževanja:

 • izvajanje projektov evropskih mladinskih programov - program Mladi v akciji
 • predavanja, kreativne delavnice, mladinska srečanja
 • mladinska izobraževanja ( vodenje društev, klubov, načtovanje projektov in programa,...)

Vabimo k ogledu programskega dokumenta "IZOBRAŽEVANJE MLADIH" izdanega s strani Mladinskega sveta Slovenije!

 

Poleg neformalnega izobraževanja je vredno omeniti tudi PRILOŽNOSTNO UČENJE za katero je značilno predstavljanje znanj in spretnosti, ki jih pridobimo kot t.i. stranske učinke življenja in dela. Priložnostno učenje se odvija znotraj družine, socialnih omrežij, v vsakdanjem življenju, preko medijev, pri mladinskih dogodkih in aktivnostih ipd. V veliki meri temelji na podlagi izkušenj (učenje na napakah). Za razliko od formalnega in neformalnega učenja to učenje ni načrtovano.

Vir: programski dokumenti MSS

Prostovoljstvo

Poleg zaposlenih v MC, pomembno vlogo igrajo tudi naši prostovoljci, ki so daljše obdobje vključeni pri različnih področij v okviru dejavnosti mladinskega centra. Trenutno aktivno deluje ekipa prostovoljec znana pod imenom EZOP - Ekipa za oblikovanje prostorov mladinskega centra.

Prostovoljci branijo interese posameznikov ter različnih organiziranih in neorganiziranih skupin mladih iz katerih prihajajo. Predstavljajo podporni in dopolnilni steber delovanja v mladinskem centru. Mladi, ki delujejo kot prostovoljci, aktivno sodelujejo tudi pri večini aktivnosti in dogodkov, ki jih pripravljamo v mladinskem centru. Prostovoljsko delo ima velik pomen za razvoj in za prihodnost posameznika kot širše družbe Prispeva k razvijanju obstoječih sistemov, k razvijanju vrednot, solidarnosti, socialnemu ter drugemu napredku družbe, zato ga je potrebno negovati in ustrezno vrednotiti.


ekipa ezop

IMG 0372-KopijaMladinski center je februarja 2012 preko objave oblikoval prvo ekipo prostovoljcev, mladih posameznikov, za oblikovanje predlogov celostne ureditve prostorov mladinskega centra. Ekipa si je nadela ime EZOP, kar pomeni Ekipa za oblikovanje predlogov za ureditev prostorov mladinskega centra.

V ekipi prostovoljci delujejo na štirih različnih področij celostne ureditve prostorov in načrtovanja upravljanja. Glavni namen poleg priprave predlogov, je tudi učna dimenzija in pridobivanje izkušenj prostovoljcev na teh področjih. Te jim bodo koristile pri njihovem študiju kot tudi pri iskanju zaposlitve. Vsi vključeni bodo ob koncu dela prejeli posebna potrdila o sodelovanju.

Področja na katerih delujejo so:

 • arhitektura in oblikovanje (ureditev notranjih prostorov)
 • ekonomija (vzpostavitev uporabniku prijaznega okolja)
 • informatika (urejanje spletne strani)
 • organizacija (uporaba prostorov)

Seveda med skupino prostovoljcev, ki želijo pomagati in bolje spoznati delovanje mladinskega centra, vabimo vse zainteresirane mlade, da nas kontaktirajo in skupaj najdemo priložnosti sodelovanja.

 O prostovoljstvu lahko preberete več na portalu: http://www.prostovoljstvo.org/